Bolognesesaus

- Ingrediënten:
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 75 gr pancetta of ontbijtspek (plakken)
- 100 gr bleekselderij
- 100 gr winterpeen
- 10 gr boter
- 10 ml olijfolie
- 500 gr rundergehakt
- 100 ml witte wijn
- 400 gram gezeefde tomaten
- 250 ml melk
- 150 ml runderbouillon
Bereiden:
Snipper de ui grof en snijd de knoflook fijn.
Snijd de pancetta in reepjes van ongeveer 0,5 centimeter breed. Maak de bleekselderij en winterpeen schoon en snijd ze in kleine blokjes van 0,5 bij 0,5 centimeter..
Verhit de olie en boter in een grote braadpan of hapjespan.
Voeg de ui, knoflook, bleekselderij, wortel en wat zout toe en bak dit al roerend 5 minuten op middelmatig vuur.
Voeg nu de pancetta toe en laat alles nog 10 minuten bakken zodat de groente zacht is.
Zet het vuur hoger en voeg in twee of drie delen het rundergehakt toe. Zorg ervoor dat tussen elke lichting gehakt het vocht verdampt zodat het gehakt echt bakt en niet kookt in zijn eigen vocht.
Zodra al het gehakt in de pan zit laat je het nog zeker 15 minuten doorbakken zodat het mooi goudbruin wordt. De bodem van de pan mag best een beetje aanzetten.
Voeg de witte wijn toe en schraap met een spatel alle aanbaksels van de bodem van de pan
Voeg de gezeefde tomaten, melk, runderbouillon, zout en flink wat peper toe.
Laat de saus minstens 2 uur op zo laag mogelijk vuur pruttelen met de deksel schuin op de pan. Het resultaat moet een mooie dikke saus zijn die er absoluut niet waterig uitziet. Voeg indien nodig extra runderbouillon of water toe als de saus al snel te ver inkookt.
Maak de saus op het eind goed op smaak met peper en eventueel zout.
Tips:
- Je kunt het gehakt ook vervangen voor kip als je dat lekkerder
vindt. Dan zouden we alleen wel de kip op het laatste moment kort bakken
en door de saus doen zodat hij niet droog wordt.
- En je kunt deze saus natuurlijk ook helemaal vegetarisch houden. Ook dan smaakt ie heerlijk!
- De alcohol die in de witte wijn zit verdampt grotendeels tijdens het
koken. Maar er blijft altijd een klein beetje achter. Vind je dat een
probleem dan kun je de witte wijn weglaten en 100 milliliter extra
runderbouillon gebruiken.
- Je kunt deze saus perfect invriezen zonder dat het ten koste gaat
van de smaak. Maak dus gerust een dubbel recept en vries alles wat je
over hebt in porties in.
Bon appétit!
