Kip tikka masala
- Ingrediënten:
- 600 gr kipfilet of kippendijen in stukjes van ca 3 a 4 cm.*
Voor de marinade:
- 1,5 el garam masala*
- 2 tl paprikapoeder (mild)
- 1 tl mosterdpoeder
- 1 tl kurkuma
- 4 tenen knoflook, geperst
- Ruime el vers geraspte gember
- 150 gr dikke Griekse yoghurt
Voor de saus:
- 2 grote uien (ca 300 gr), gesnipperd
- 1 2 el vloeibare boter of olieel tomatenpuree
- 2 tenen knoflook, geperst
- Blik gepelde tomaten
- Blik kokosmelk (400 ml)
- 1 tl grof zeezout
- Optioneel: doperwtjes (vers of vriezer) en een paar takjes koriander
Bereiden:
Kip marineren:
Meng de garam masala, paprikapoeder, kurkuma, mosterdpoeder, gember
en 4 tenen knoflook met de yoghurt. Snijd de kip in (niet te dunne)
repen. Doe de kip bij de marinade en schep goed om. Laat minimaal 2 uur
marineren (kan op het aanrecht dan komt je vlees op kamertemperatuur).
Langer marineren (tot een hele nacht) kan ook, bewaar je kip dan in de
koelkast en laat voor bereiden goed op kamertemperatuur komen.
Curry maken:
Doe de olie in een pan en bak de uien samen met 2 tenen geperste
knoflook en tomatenpuree. Laat op laag vuur 5 minuten zachtjes garen tot
de uien zacht zijn. Voeg de kipfilet met de marinade toe. Schroei de
kip in 5 minuten zachtjes dicht. Echt op laag vuur vanwege de yoghurt...
Voeg dan de tomaten, kokosmelk en zout toe. Laat het geheel, zonder deksel, op laag vuur 20 minuten garen. Het mag niet hard koken, alleen zacht bubbelen, want anders kan de yoghurt gaan schiften. Als dat gebeurt gewoon opeten want het kan geen kwaad.
OPTIONEEL
Voeg de laatste 5 minuten een flinke hand doperwtjes toe (verse iets langer). Garneer met wat takjes koriander.
Serveer met rijst, eventueel papadums of naan brood en zoetzuur.
Bon appétit!
