Mac 'n cheese met broccoli

Ingrediënten
- 1 broccoli, in kleine roosjes, stronk geschild en in plakjes
- 250 g penne
- 2 sjalotten, gepeld en fijngesnipperd
- 110 - 150 g pancetta, fijngesneden
- 60 g roomboter
- 50 g bloem
- 600 ml volle melk
- 1 groentebouillonblokje, verkruimeld
- 150 g pittig belegen kaas, geraspt
- 200 g cherry-trostomaatjes
Bereiding
Verwarm de grill in je oven, dit zijn de bovenste grillspiralen in je oven om gerechten te gratineren. Heb je geen ovengrill? Verwarm de oven (boven- en onderwarmte) dan op 220 graden. Vet de ovenschaal in met boter of olie.
Verhit een koekenpan met een scheutje olijfolie en fruit de sjalot op middelhoog vuur 1 minuut. Voeg de pancetta toe en bak op middelhoog vuur tot de pancetta en ui beginnen te kleuren.
Smelt de boter in een pan en voeg de bloem toe. Verkruimel de bouillontablet erover. Bak al roerend 5 minuten op laag vuur om te bloem te laten garen. Voeg langzaam en al roerend de melk toe en breng aan de kook. Zet het vuur dan lager en roer net zolang tot je een gebonden, gladde saus hebt. Voeg 50 gram van de geraspte kaas toe en laat smelten in de saus. Laat de saus 1 minuut zachtjes pruttelen.
Kook ondertussen de pasta beetgaar in een ruime pan met kokend water. Kook de pasta 1 minuut korter dan aangegeven staat op de verpakking. Voeg de laatste 5 minuten van de kooktijd de broccoli toe aan de pasta. Giet de pasta en broccoli af en laat uitlekken in een vergiet. Doe de pasta en broccoli terug in de pan en roer het pancettamengsel en de kaassaus erdoor.
Verdeel de pasta over de ovenschaal. Bestrooi met de overige geraspte kaas. Leg de trostomaatjes erbovenop.
Bak in het midden van de oven circa 6 - 7 minuten onder de hete ovengrill, of 20 tot 30 minuten (leg de tomaatjes er dan de laatste 7 minuten op) in de gewone oven tot de kaas goudbruin is.
Bon appétit!
