Oma's stoofpotje

Recept voor 4 personen
Ingrediënten
- 750gram sukade-, rib-, doorregen runder- of magere lappen
- scheut azijn of glaasje rode wijn
- 3 of 4 plakken peperkoek
- 2 middelgrote uien
- 3 tomaten
- 2 blikjes tomatenpuree (of 1 grotere)
- (room)boter of margarine, eventueel met wat olijfolie
- eetlepel mosterd
- scheut ketjap manis
- 1 laurierblaadje
- 4 of 5 kruidnagels
- 400 ml bouillon van vleesbouillontablet
- zout, peper
Bereiden
Als eerste moeten de runderlappen bestrooid worden, aan beide kanten. Doe dit met wat peper en zout. Dan moet de boter worden gesmolten in een grote braadpan, doe dit op een hoog vuur. Schroei het vlees goed dicht aan beide kanten. Daarna kan het vlees even uit de pan worden gehaald. De uien kunnen dan in de pan worden gebakken. Vervolgens kan de bouillon worden toegevoegd. Haal alle stukjes vlees eruit. Doe dan ook de tomaten en de tomatenpuree er bij en roer alles een keer goed door, op een hoog vuur. Na een tweetal minuten kan het vlees weer terug in de pan worden gedaan. Zorg ervoor dat het vlees onderin blijft zitten. Als dit niet lukt, moet er heet water worden toegevoegd. Het water moet het vlees dan onderdompelen.
Vervolgens kan de peperkoek in kleine stukjes worden gesneden. Deze kan dan toegevoegd worden, samen met alle kruiden. Daarna kan de azijn erbij worden gedaan, samen met een scheutje rode wijn. Laat alles op een laag vuur staan, voor ongeveer 4 uur. Vergeet niet het deksel op de pan te doen. Draai af en toe het vlees om, of dompel het onder.
Als dit alles is gebeurd en de stoofpot is klaar, kan je het op gaan dienen. Verdeel alles over de borden en serveer er een lekkere saus bij. Je kunt dan denken aan een echte Hollandse sausje, als bijvoorbeeld Appelmoes. Dit past goed bij oma's stoofpotje.
Bon appétit!