Zalm Wellington (klein)

- Ingrediënten:
- 1 middelgrote ui
- 1½ el milde olijfolie
- 15 g verse dille
- 200 g verse spinazie
- 200 g crème fraîche
- 25 g panko
- 400 g verse zalmfilet
- 200 g gerookte zalmfilet
- 270 g vers bladerdeeg
- 1 middelgroot ei
- 1 el water
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snipper de ui. Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de ui 4 min. Schep regelmatig om. Snijd ondertussen de dille fijn en de spinazie grof. Bak de spinazie 4 min. mee met de ui en laat slinken. Roer ¾ van de dille erdoor. Zet het vuur uit en roer 60 g crème fraîche (per 4 personen) en de panko door het spinaziemengsel. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel
de verse zalmfilet in vieren. Scheur 4 stukken vershoudfolie van ca. 25
cm lang. Verdeel de gerookte zalmfilet erover en laat iets overlappen.
Verdeel het spinaziemengsel over de gerookte zalmfilet en leg de
gehalveerde zalmfilet hierop. Rol de gerookte zalm zo strak mogelijk om
de verse zalm met behulp van de vershoudfolie.
Leg
de rol bladerdeeg met de lange kant naar je toe en snijd er aan 1 kant 8
cm af, zodat je een groot vierkant krijgt. Snijd er 4 kleinere
vierkanten van 14 x 14 cm uit. Leg de zalm op het deeg en leg het
vierkant met de punt naar je toe. Verwijder de folie van de zalm, draai
het stuk om, zodat het met de 'lelijke' kant naar boven ligt en vouw het
deeg eromheen. Draai het hele pakketje om, zodat de naden van het deeg
aan de onderkant zitten. Druk de randen goed aan. Herhaal met de rest
van het deeg. Leg de Wellingtons op een met bakpapier beklede bakplaat.
Snijd
het overgebleven deeg in 4 lange repen. Maak er een lange rol van en
snijd in zessen. Leg overdwars onder elkaar op de wellingtons.
Splits
het ei en klop de eidooier los. Het eiwit wordt niet gebruikt. Bestrijk
de bovenkant van het bladerdeeg rijkelijk met de eidooier.
Bak de Wellingtons ca. 15 min. ondermin de oven goudbruin en gaar. Roer
ondertussen de rest van de crème fraîche los met het water, de rest
van de dille, peper en zout en serveer bij de Wellingtons.
bereidingstip: Je kunt de zalm Wellington 2 dagen van tevoren bereiden t/m stap 2. Bewaar in de koelkast. Laat de zalm voor je verder gaat op kamertemperatuur komen. Begin maxi- maal 3 uur van tevoren met het uitrollen van het deeg en volg de overige stappen van het recept.
Bon appétit!
